GGD - gezondheidszorg op school


4 tot 12 jaar
Met ingang van juli 2021 vindt het gezondheidsonderzoek bij 5-jarigen overal in stad en provincie Groningen plaats op het consultatiebureau. Voorheen vond dit onderzoek plaats in groep 2 op de basisschool. Omdat we het voor deze jonge kinderen belangrijk vinden om ook de ouder(s) te spreken, nodigen we de 5-jarigen nu mét hun ouder(s) uit op het consultatiebureau. De kinderen in groep 7 onderzoekt de GGD nog wél op de basisschool.

 

Consultatiebureau voor 0 tot 12 jaar

Het consultatiebureau was er tot nu toe vooral voor ouders met kinderen van 0 tot 4 jaar. Maar ook als je kind naar de basisschool (4 tot 12 jaar) gaat, blijft de GGD betrokken bij zijn/haar gezondheid.
Als je kind ongeveer 5 jaar is, nodigen we jou en je kind uit op het consultatiebureau voor een gezondheidsonderzoek bij je kind.
Als je kind in groep 7 zit, nodigen we je kind uit voor een gezondheidsonderzoek op de basisschool. Als ouder hoef je hier niet bij aanwezig te zijn.
De vaccinaties voor 9-jarigen (DTP/BMR) en 12-jarigen (HPV) vinden plaats op het consultatiebureau (zie hieronder).


Gezondheidsonderzoek
Het gezondheidsonderzoek bestaat uit 2 onderdelen:
1. het invullen van een oudervragenlijst, en
2. een (lichamelijk) onderzoek bij je kind.

 

Oudervragenlijst
Voordat het (lichamelijk) onderzoek plaatsvindt, vragen we ouders om een digitale vragenlijst in te vullen over de gezondheid en het welzijn van hun kind. Dat geldt zowel voor de 5-jarigen als voor de kinderen in groep 7.

De digitale vragenlijst voor ouders van 5-jarigen kun je invullen via JijenJeGezondheid. Meer informatie over deze oudervragenlijst vind je op de website van JijenJeGezondheid.
De digitale vragenlijst voor ouders van kinderen in groep 7 kun je invullen via ons GGD Serviceportaal.


Lichamelijk onderzoek

Tijdens het lichamelijk onderzoek bij 5-jarigen op het consultatiebureau doen we het volgende. We meten en wegen je kind, we controleren of hij/zij goed kan zien en horen én we kijken naar haar/zijn manier van bewegen. Lees meer over het gezondheidsonderzoek 5-jarigen.
Tijdens het onderzoek bij kinderen van groep 7 op de basisschool, meten en wegen we je kind. Lees meer over het gezondheidsonderzoek bij kinderen in groep 7.


Contact met school
We hebben ook contact met de leerkrachten over de groei en ontwikkeling van de kinderen. Als zij bijzonderheden opmerken bij een kind, kunnen ze dit aan ons doorgeven. Maar voordat ze dit doen, hebben ze hierover eerst altijd overleg met jou.

 

VaccinatiesAls je kind 9 jaar is, krijg je van ons een uitnodiging voor de vaccinaties DTP en BMR. Kinderen worden dan ingeënt om te voorkomen dat ze besmettelijke ziektes als difterie, tetanus, polio, bof, mazelen of rode hond krijgen.
Alle (bijna) 13-jarige meisjes worden 2 keer uitgenodigd voor de HPV-vaccinatie. Deze vaccinatie is bedoeld om meisjes te beschermen tegen baarmoederhalskanker.
We geven bovenstaande vaccinaties aan je kind op een consultatiebureau bij jou in de buurt.

 

Heb je vragen over jouw kind?
Heb je vragen over de opvoeding of gezondheid van je kind of wil je een afspraak maken met een jeugdarts of jeugdverpleegkundige? Neem gerust contact met ons op.

Saakje van der Veen is als jeugdverpleegkundige verbonden aan onze school.

Zij is voor de GGD het eerste aanspreekpunt voor deze school. U kunt haar bereiken via saakje.van.der.veen@ggd.groningen.nl of via 050-3674991.

Op dewebsite van de GGD kunt u veel informatie vinden over de gezondheid en ontwikkeling van uw kind.